Det er lett å dele inn ansatte i to forskjellige grupper: de som tilsynelatende hele tiden har pause, og de som sitter som limt til tastaturet hele dagen. Ingen av delene er helt optimalt, og de fleste befinner seg heldigvis et sted imellom. Samtidig er det definitivt ansatte som har dårlig samvittighet for at de tar pause – og det er ikke riktig tilnærming.

Ta en pause – og kom tilbake med mer energi

Det finnes en mengde forskning om arbeidstid og effektivitet på arbeidsplassen, men det er sjelden at det er mulig å finne et svar med to streker under. Likevel er det mange arbeidsgivere som for eksempel tilbyr sine ansatte trening i arbeidstiden. Når det gjelder hjemmekontor er det kanskje ikke alltid like enkelt å skvise inne denne treningen i løpet av arbeidsdagen, men det kan være noe så enkelt som en kort treningsøkt på stuegulvet.

Finn et sted, kjøp yoga matte, og du kan være i gang med en god vane. Hvis du klarer å faktisk koble bort arbeidsoppgavene en stund, da vil du også kunne kommer tilbake med mer fokus og energi.

Klarer du å konsentrere deg på en arbeidsoppgave mer enn én time?

Konsentrasjonsevnen er selvfølgelig svært individuell, og det gjelder også for hvor enkelt en person har for å unngå å bli forstyrret av eksterne faktorer. Barn i barneskolen kan generelt konsentrere seg omtrent 15-20 minutter, på videregående er evnen til å holde fokus utvidet til omtrent én times tid. Spørsmålet er om denne tiden egentlig utvider seg noe i løpet av livet? En psykologtime er for eksempel sjelden mer enn 40-50 minutter, og det er sannsynligvis av en grunn.

Det er fornuftig å passe på at man får god tid til å jobbe uforstyrret med arbeidsoppgaver, men pass på at du også setter av tid til meningsfulle pauser.