Både proffe og amatører trenger å slipe noe fra tid til annen, og den klassiske benkeslipemaskinen er fortsatt et av de aller mest praktiske og fleksible alternativene når du skal få jobben gjort. Det finnes mange forskjellige benkslipemaskiner å velge mellom, og dessuten er det mulig å tilpasse dette verktøyet i det uendelige med forskjellige slipeskiver, slipebånd og børster.

Grunnleggende om benkeslipemaskiner

Det er særlig når det gjelder behandling av metall som benkslipemaskin virkelig er et godt alternativ. Når det er snakk om sliping av større materialer, er plansliper eller andre slipemaskiner ofte å foretrekke. Når objektet som skal slipes, skjerpes eller børstes er litt mer håndterbart, er benkslipemaskinen svært praktisk.

I utgangspunktet er de aller fleste benkslipemaskiner konstruert på omtrent samme måte, med et sentralt drivverk i midten og to festepunkter for selve slipeskivene eller slipebåndene på siden. I midten finner du også vanligvis kontroller og nødstopp. Denne robuste og enkle konstruksjonen gjør også benkslipemaskinen til et svært driftssikkert verktøy. Som navnet tilsier er det vanlig å feste benkslipemaskinen til en benk, men den kan selvfølgelig også plasseres på eget stativ.

Tilpassing med tilbehør

Mange benkeslipemaskiner har egen tilkobling for fjerning av støv og spon, noe som er gull verdt ved hyppig bruk. Dessuten betyr den modulære konstruksjonen at det er mulig å skreddersy maskinen med forskjellige kombinasjoner av slipeskiver, børster og slipebånd. Du kan for eksempel ha to forskjellige slipeskiver på hver side, eller kombinere slipebånd med en slipeskive eller børste.

Denne fleksibiliteten fører dessuten til at det er mulig å tilpasse benkeslipemaskinen både i det daglige og etter hvert som behov og ønsker utvikler seg over tid. En robust benkslipemaskin vil definitivt ikke «gå ut på dato», og slitedeler som slipeskiver og slipebånd er også rimelige. Derfor er benkslipemaskinen uten tvil redningen i mange forskjellige situasjoner, og et obligatorisk hjelpemiddel både i hobbyverkstedet og hos profesjonelle aktører innen industri og produksjon.